Полицаи, служители в сектор "Сигурност", надзиратели в затворите, пенсионирани служители на специалните служби и др. излизат на протест на 18 октомври в градинката пред Централна баня в София. Той е организиран от синдикалните организации.

Предвижда се и шествие до Министерството на труда и социалната политика и президенството.

"Има писмо, становище на политическото и на професионалното ръководство, против промени в социалната сфера по отношение на служителите на МВР. Солидарен съм с исканията на служителите на МВР, подкрепям ги. Това, по какъв начин те ги изразяват, е в прерогативите на синдикатите", заяви пред БНР Светлозар Лазаров.

Протестът е заради планираното въвеждане на възраст за пенсиониране в системата за сигурност, с което отпада т.нар. ранно пенсиониране за военни и полицаи. В момента служителите в специалните ведомства се пенсионират при 27 години общ стаж, от които 2/3 кадрови. Средната възраст за пенсиониране пък е под 50 години.

Синдикатите скочиха и срещу реакцията на социалния министър Йордан Христосков, който нарече исканията им за прозрачност "комични" и заяви, че те не са хората, които имат право да искат оставката му.

От полицейския синдикат заявяват, че всякакви обсъждания на темата и вземане на решения по нея са се състояли не само без участието на професионалните организации на служителите в сектор "Сигурност", но и без те да бъдат информирани.

"По този начин се създава порочна практика, която ощетява не само служителите, но и създава риск за националната сигурност", се посочва в становище на Синдикална федерация на служителите в МВР.

От там настояват за незабавно прекратяване на всякакви действия по промени в осигурителната система за заетите в сектор "Сигурност" без участието на техните представители и незабавна оставка на Йордан Христосков.

Днес миньорите от “ГОРУБСО - Мадан“ излязоха на протест срущу намерението на кабинета да увеличи възрастта за пенсиониране при по-високите категории труд. Митингът бе под наслов: "Долу ръцете от пенсионната система".